Logga in
Sök på sidan

Om boulehallen

Så här gick det till - från rivningshot till ny boulehall.

2013 december
Det hela började med att området där Lillens Vänner sedan 2000 hyrt en gammal länga som byggts om för boule av föreningen helt plötsigt "skulle försvinna" för att kommunen planerade att bygga en ny stadsdel, Sockerstan i Staffanstorp. En utställning på kommunen 3 december 2013 besöktes av Anders Månsson och Bernt Bankemo, båda LVÄ för att få en uppfattning vad det hela handlade om. Vi kände att vi var tvungna att handla och sammankallade PRO, SPF och Staffanstorps Bouleklubb till ett möte där vi enades om en skrivelse till kommunen som lämnades in över disk den 9 januari 2014.

Lennart Berglund
Våra lokala tidningar, Skånska Dagbladet och Sydsvenskan besökte oss och beskrev vår situation att vi riskerade att bli "hemlösa".

2015 oktober
Först hösten 2015 blev vi kontakade av kommunen och kommunstyrelsens ordf. Christain Sonesson om vi ville titta på lite alternativa lokaler.

Första lokalen var en sliten lada, kallad Äpplegården i folkmun.Representanter för klubbarna i Staffanstorp såg nog en möjlighet när vi åkte vidare till några andra förslag på lokaler. Det kommunen hade att visa oss var inga alternativ som var bra. Tillbaks till Äpplegården för en syn till. Vi stegade och måttade på alla håll innan vi åkte där ifrån med ett hopp om en ny framtida boulehall.

2015 december
Under den närmaste tiden disukterades det flitigt om hur vi skulle gå vidare. Det fanns många knutar att lösa upp, åsikterna gick i sär men till slut enades vi om att säga ja till lokalerna om vi fick det anslag till renoveringen av kommunen vi kalkylerat med.

2016 november

I lokalerna fanns ett entreprenadföretag som jobbade åt kommunen och man var då tvungen att hitta ersättningslokaler till dem innan vi kunde ta över.Det tog tid att hitta ersättningslokaler, så först 1 nov 2016 hade de flyttat ut. Nu skulle vi kunna börja renoveringen.......om inte kommunala beslutsgången varit så långsam......

Vi kände att tiden rann iväg för i augusti 2017 skulle vår gamla lokal rivas. Kontraktet var uppsagt och undertecknat, men inget kontrakt på ny boulehall. Vi var väl en del som var skeptiska till att hinna få något färdigt till hösten 2017.

2017 februari

Nu verkar det som att besluten är tagna och ett avtal är nära......om det inte varit för sportlovsveckan då....... Kommundirektören var på skidsemester.

2017 mars

NU är det äntligen dags. 8 mars 2017 skriver Roland P för SFF och Bernt B för LVÄ under kontraktet och rivningen kunde börja........

Under ett antal månader framöver så jobbar medlemmar ur föreningarna under ledning av Pihl Blomgren med att riva de delar som måste bort för att öppna upp för entreprenörerna som ska växla takstolar, bila upp betongplatta och forsla ut massorna.

Hallen börjar nu ta form. Tak och väggar kommer på plats. Rivningen i det som ska bli cafeterian har startat. Innertaket sätts upp, väggar putsas.

2017 augusti

Efter ca: 3 800 timmar av frivilligt och ideellt arbete, blod svett och tårar, så står hallen färdig att invigas den 1 september 2017.
Inbjudna gäster bevistade invigningen kl.16.00.

Representanter för klubbarna samt kommundirektören Ingalill Hellberg och kommunstruylsens ordf. Christian Sonesson närvarade vid invigningen.


18.30 var det dags för Staffanstorps Bouleklubb och Lillens Vänners medlemmar att hålla en gemensam fest. Drygt 100 personer var närvarande.
Lördagen den 2 september 2017 så hade vi öppet hus och runt 250-300 personer kom förbi och tittade.

Fakta

Området omfattar 5 200 kvm. Vi är i de tre byggnaderna där taket är rött + utebanor.

Utebanorna ligger fint i österläge.

Utomhus 13 fullstora (4,10m * 15,20 m)
- Max 104 personer vid dubbelspel

- Max. 156 personer vid trippelspel

Inomhus finns 11 banor (ca: 2m* ca:13m)
Hallen har en bra ljussättning. Inomhus temp. ca:18 - 20 grader

- Max 44 personer vid dubbelspel

- Max 66 personer vid trippelspel

Cafeterian
Samlingslokalen har plats för max 60 - 65 sittande personer samtidigt

Konferensdrummet
Lokalen har plats för ca: 12-14 sittande personer

Anlitade leverantörer och entreprenörer:
ELON, Staffanstorp
EF Plåt, Lund
AM Pumptjänst
ISAB isoleringsexperten
EM Kylteknik, Sjöbo / Värmesystem i hallen
Scaniarex Rivningsentreprenad
Lyngby Markarbeten / Fredriks Gräv
Marcus Persson Bygg / Takstolar
ITAB Byggprodukter / Verktyg och maskiner
HNA Storköksservice / Diskmaskin
Sydtec Larm AB
J. Hansen Entreprenad AB
Sydsten AB, Dalby
Optimera, Sallerupsvägen Malmö
mfl.

----------------------------------------

Se bilder från renoveringen av Äpplegården i vårt bildgalleri, HÄR

---------------------------------------

Läs Bill Jacobssons reportage om Äpplegårdens Boulecenter 2020. Bill är till vardags IT-tekniker på Region Skåne men är också en duktig boulspelare och tillika skribent för Quatre Boule och Boulealliansen i Malmö. Han har gjort en hel del reportage om boulesverige som alla finns att läsa på Malmö Bouleallians hemsida.
Välj Egna nyheter och skrolla sedan nedåt för att läsa om boulebanor han besökt eller personer som ha intervjuat.

Äpplgårdens boulecenter

---------------------------------------

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.